Bengalens Historia

Bengalkatten härstammar från den asiatiska leopardkatten och ska likna den till utseendet, men är lika tillgiven som vilken sällskapskatt och familjemedlem som helst. Bengalen kommer i många olika varianter, både vad gäller mönster och färger. Kattrasen är frisk och sund men som med alla katter så kan det finnas ärftliga sjukdomar man bör känna till.

Bengalen har fått sitt namn från det latinska "Felis Bengalensis", vilket är namnet på kattdjursgruppen Asian Leopard Cats (ALC), asiatisk leopardkatt.

På 60-talet i USA skedde första försöket till att avla fram en tamkatt med vildkattsutseende. Jean Sugden hade studerat genetik och sysslade med kattuppfödning. Hon hade en asiatisk leopardkatthona som blev dräktig med en tamkatt och födde den första fläckiga hybridkatten KinKin. Jeans vision var att skapa en tamkatt som var exotisk nog att kunna minska behovet av vilda husdjur, samt motverka pälsjakten. "Den som har en liten spinnande leopard i famnen vill inte gärna bära en päls från en död." Tyvärr lades detta uppfödningsprojekt ner.

Jean återupptog avelsarbetet 1980. Denna gång var målsättningen klar; att få fram en heltam kattras med hjälp av den fläckiga ALC-kattens gener. Jean inledde ett samarbete med Dr. Centerwall på Loma Linda universitetet i Californien, som forskade i kattsjukdomen leukos, en blodcancerartad virussjukdom. Man visste att vilda kattdjur som tigrar, leoparder, lejon m.fl. är immuna mot denna sjukdom, därför hade man korsat en ALC-katt med korthåriga tabbyhuskatter. Avsikten var att studera immunförsvaret mot leukos genom blodprov från dessa avkommor. Jean Mill fick överta ett antal av dessa katter efter att dom lämnat blodproven. Det visade sig snabbt att inga av hankatterna var fertila i de tidiga generationerna. Under stamnamnet Millwood (Jean hade gift om sig och bar nu efternamnet Mill) parades dessa med en amerikansk prickig tamkatt och en spotted "gatukatt" som hittades på ett zoo i New Delhi, Indien. Flera Egyptisk Mau, Burma, Abessinier och Siameser användes också i aveln.

Bengalen godkändes av TICA 1991 med spotmönster och 1994 godkändes även marblemönster och snövarianter. Till Sverige kom den första Bengalen runt 1995, och sedan dess har det importerats Bengaler från bl.a. Storbritannien, Island, Kanada, Australien och USA. Först godkändes rasen inom Independent (IDP, en samling fristående kattklubbar), och 1999 godkändes den av SVERAK. Antalet Bengaler uppfödda i Sverige ökar nu stadigt, och rasen är på stark frammarsch.